A REFORMÁTUS NŐ VISELET

A református nők öltözete a környező sárközi falvakéhoz hasonló. Hajviseletük eltér a katolikusokétól. Oldalt elválasztott hajukat négy ágból fonták, egyik ágat kicsit meghúzták  és a fül mellett feltekerve kis kontyban a halántékukra tűzték. Az újasszonyok erre (a homlokukra) borították a parittya- főkötőt. Ezelőtt volt egy régibb, szabott főkötő is, amelyet téglalap alakú fátyolszerű fekete anyagból szabtak, és az egyik oldal hajtogatásával, levarrásával alakítottak.


Gyöngyösbokrétás fiatalasszonyok református öltözetben. 1930-as évek, Báta

Ebből a formából alakulhatott ki később a parittya alakzat. A főkötőhöz színes pántlikát erősítettek, melyet sűrűn meghajtogatva a fiatalasszony hajához tűztek. Az esküvőjüktől az első gyermekük születéséig viselték ezt a főkötőt vékony, fehér, fátyolszerű, tekerődző bíborral letakarva, amit kétoldalt díszes fátyoltűkkel rögzítettek. A bíbor végére merev, 3-4 cm széles, gyakran arany-, ezüst szállal kivarrt, geometrikus mintájú hímzett csíkot varrtak, ezek közül mára már egyetlen darab sem maradt a faluban.


Menyecske tekerődzős bíborban

Ünnepeken bíboringet viseltek, melynek ujját a Sárközben megszokottól eltérően itt nem hímezték ki színes gyapjúfonallal, hanem csak fehér, vékony csipkével díszítették. (Bátán a többi református viseletnél megszokott gabócát, az ingujjak fehér vert csipkéjét sem lehetett megtalálni.) Az ing fölé ujjatlan pruszlikot vettek, erre került a három-négy vállkendő, melyek szélét dús selyemrojtozás tette még díszesebbé.


Gyöngygallér

Az inget náluk is kiszorították a blúzfélék, melyek szabása derékban bővülő, alattuk mindig szűk ujjú inget hordtak fehérneműként. Nyakukban hálószerűen fűzött gyöngygallért  viseltek; a lányok színeset, az asszonyok feketét vagy sötét színűt.  A három-négy alsószoknya fölé dúsan redőzött, szalagokkal és paszománttal díszített bodros felső szoknya került, elé hasas vagy bodros kötényt kötöttek.
 Hidegben kabátként ködmönt viseltek. Ünnepre csizmát, hímzett papucsot, félcipőt, hozzá pedig gyapjúból készült bütykökkel díszített kapcát húztak.


Református anya és leánya, 1938.