"Bátai parasztmadonna".  1930-as évek.
Gyönyörű református lány: Körösztös Julis, a bátai Gyöngyösbokréta állandó tagja.


Az Angyó Dávid vezette Bátai Bokréta. A háttérben Paulini Béla.


Garzó Éva, a bátai bokréta alapító tagja.
1910-ben született, pécsváradi lány volt, onnan jött férjhez Bátára.


A bátai bokrétások Londonban
1932-ben egy olyan küldöttség utazott Londonba, amely hazánk népviseletét, dalait, táncait volt hivatott bemutatni a brit uralkodó színe előtt. Ennek a küldöttségnek a rábaközi, matyó, és kalocsai tagjai mellett a sárközt a bátai bokrétások alapító tagjai közül három pár képviselte. A lányokat könnyű felismerni a parittyaféketőről. Ez az esemény óriási dolognak számított akkoriban, nem csoda, hogy mai napig élénken él az idősek ajkán.


Körösztös Julis tekerődzős bíborban.  1930-as évek.
Megfigyelhető a bátai református lányok hajviselete:  a katolikus lányokkal ellentétben (akik két ágba fonták a hajukat, és a fejükre koszorúként feltekerték), a református lányok négy ágban fonták, és a két szélső fonatot a fülük mellett hátrahúzták.


Arató jelenet I.
Angyó Pali, Szikszai Bajnok István, Kovács Julianna, T.Bárdos István, Imrő Verona, Körösztös Julis, Angyó Lidi, Mihó András, Halász Örzsi, Garzó Éva, Angyó Maris, Kriskó Terus, a mögötte álló nem látszik és az utolsó ismeretlen.

A Bátai Bokréta hétköznapi viseletben.

Bokrétás menyecskék.

Bokrétás menyecskék.


Arató jelenet II.
Ismeretlen, ismeretlen, Kovács Julianna, Szikszai Bajnok István, Halász Örzsi, Kriskó Terus, Körösztös Julis, T. Bárdos István, Angyó Lidi, Garzó Éva, Mihó András, Imrő Verona, Angyó Pali.
Kislányok: Bajnok Juliska, ismeretlen, Bárdos Örzsike, Szikszai Bajnok Juliska, Angyó ÖrzsikeÜveges tánc, 1936. A három Angyó fivér, a bal oldali Angyó Dávid, a Bokréta vezetője.


A Bátai Bokréta Üveges tánca. Jelenet az  1936 januárjában bemutatott archiv filmből.
Balról jobbra: Körösztös Istók, Körösztös Julis, Angyó Sándorné, szül: T. Csankó Rozália.


A Bátai Bokréta Üveges tánca. Jelenet az  1936 januárjában bemutatott archiv filmből.
Halász Ferencné szül: Szántó Teréz és talán Angyó Pál.


A Bátai Bokréta Üveges tánca. Jelenet az  1936 januárjában bemutatott archiv filmből.
Halász Irma (a fenti Szántó teréz leánya)


A Bátai Bokréta Üveges tánca. Jelenet az  1936 januárjában bemutatott archiv filmből.
Balról jobbra:
Angyó Sándorné szül: T. Csankó Rozália, Körösztös Istók és Garzó Éva.


A bátai férfiak jellegzetes kéztartással járt körverbungja


A Gyöngyösbokréta lakodalmas jelenete
Balról-jobbra: Tamica Erzsébet, Kovács Julis,  Angyó Lídia (menyasszony),Mihó András (vőlegény) , Körösztösné Bárdos Julianna, Halász Ferencné, Bárdos Istvánné Imrő szül: Verona. A felvétel a Szigetben készült, ugyanolyan rendezvény volt, mint manapság a Sárközi lakodalom. Nem volt rendes lakodalom, mert  már össze voltak házasodva! (A menyasszony pártája mögött az a fehér rész, mirtusz koszorú.)


Bácskertes
, 1941.


Bácskertesen


Körösztös Julis a bátai Gyöngyösbokréta táncosa


A Bátai Bokréta Bácskertesen
Álló sor: Körösztös Mihály, Angyó Jolán, Sümegi Mihályné szül: Bajnok Julis, ismeretlen férfi, Körösztös Julis, ismeretlen férfi, Szűcs Józsefné szül: Kriskó Terus, Jankovicsné szül: Kovács Manci, Pirisa Jánosné szül: Bárdos Örzsi, Fejes István, Kosztolányi Jánosné szül: Angyó Örzsébet.
Guggolnak: Bodó József, Pirisa János, Bodó Józsefné szül: Pozsgai Manci, Angyó Dávid.


Angyó Jolán, Angyó Dávid, Pirisa Jánosné Bárdos Erzsébet, Valkai Antalné Bárdos Erzsébet


A Bátai Bokréta férfi tagjai Bácskertesen 1941-ben
Balról-jobbra: Bodó János , ismeretlen, Sümegi Árpád Mihály, Bodó József, Angyó Dávid, Takaró János, Zsinkó József, Kovácska László, Kosztolányi János.


Bátai üveges tánc 1941-ből (Angyó Dávid és lánya, Angyó Örzsébet)


Bátai üveges tánc 1941-ből (Angyó Dávid és lánya, Angyó Örzsébet)


A  Gyöngyösbokrétások Marosvásárhelyen. (a bátai nők üveggel a fejükön) A háttérben Báta, Bácskertes és Kalotaszentkirály tánccsoportjainak zászlója látható, 1940


Marosvásárhelyen


A Bátai Gyöngyösbokréta Budapesten.
Hátsó sor: Angyó Dávid, Takaró János, Bodó József, Sümegi Árpád Mihály, ismeretlen férfi, Balázs Jóska, Kosztolányi János, Nyéki József, Fejes István
Első sor: Jankovicsné szül: Kovács Manci, Szűcs Józsefné szül: Kriskó Terus, Sümegi Árpád Mihályné szül: Takaró Örzsébet, Takaró Jánosné szül: Pozsgai Bözse, Körösztös Julis, Pirisa Jánosné szül: Bárdos Örzsi bec: Kékszömű, Kosztolányi Jánosné szül: Angyó Örzsébet,  Balázs Józsefné szül:  Szabó Bözsi bec: Kisaranyos


A Bátai Bokréta férfitagjainak közös csopotképe a bácskertesi férfiakkal, 1940
Hátsó sor, balról jobbra: idegen, Fejes István, idegen,  Gájer Imre, idegen, Kosztolányi János, Körösztös Mihály
Első sor: Bodó József (a bátaiak zászlóját tartja), idegen, Takaró János, idegen, Angyó Dávid, idegen  (a bácskertesiek zászlóját tartja)


Bátai Gyöngyösbokrétások üveges tánca Szabadkán, 1941-ben


A szabadkai útról tudósító egykorú újságkivágásBátai Gyöngyösbokrétások Szabadkán 1941-ben
Az előtérben Angyó Dávid, Kosztolányi János, Körösztös Julis, Angyó Örzsi, Bárdos Örzsi


Bátai Gyöngyösbokrétások Szabadkán, 1941-ben

Pozsgai Manci református bátai menyecskeviseletben


Pozsgai Manci református bátai menyecskeviseletben


Bokrétás nap Bátán, 1934-ben.
A Gyöngyösbokrétások országos találkozóira, az úgynevezett Bokrátás napokra az ország minden tájáról sereglettek az együttesek. Ilyen találkozó Bátán is volt. A bátai és a vendég érsekcsanádi együttes bevonulása a Szigetbe.


Kalinkózás a Szigetben
Szintén a Bokrétás napon készült fotó. Vendégek és vendéglátok közös kalinkózása a Holt Dunán, háttérben a Szent Mihály templom, a malom, a hídi iskola, a Kálvária és a "bátai betonos nagy híd" látható.


A Bokrétás napról még képeslap is készült, amit országosan terjesztettek, a postahivatalokban kapható volt. Egykori tulajdonosának a képeslap hátoldalára írt feljegyzése szerint - aki maga is részt vett érsekcsanádi táncosként ezen a Bokrétás napon - a fotón Dancsa Jani, Dancsa Béniné, Bálint János, Zsikó Mariska, és egy ismeretlen bátai menyecske látható. A fotót egy érsekcsanádi barátunk bocsátotta rendelkezésünkre.


A Bátai Bokréta Szabadkán, 1941-ben.
Balról jobbra: Kosztolányi Jánosné szül: Angyó Örzsébet (félig takarva), Kosztolányi János, Gyuricza Mihályné szül: Gájer Julis, Gyuricza Mihály, Sümegi Árpád Mihályné szül: Takaró Örzsi, Sümegi Árpád Mihály, Körösztös Julis, Takaró János, Pirisa Jánosné szül: Bárdos Örzsi bec: Kékszömű, ismeretlen férfi, Angyó Dávid (zászlóval),  Pirisa János,  ismeretlen férfi, Angyó Jolán, Bodó Józsefné szül: Pozsgai Manci, Jankovicsné szül: Kovács Manci, ismeretlen férfi (félig takarva), Szűcs Józsefné szül: Kriskó Terus


A Bátai Bokréta Bácskertesen 1941-ben
Férfiak balról jobbra: Körösztös Miska, Fejes István bec: Kisfejes, Bodó József, Gájer Imre, Angyó Dávid, Balázs Jóska, Pirisa János
Nők balról jobbra: Sümegi Mihályné szül: Bajnok Julis, Valkai Antalné szül: Bárdos Örzsébet bec: Kuruc Örzsi, Bodó Józsefné szül: Pozsgai Manci, Angyó Jolán, Balázs Józsefné szül: Szabó Bözsi bec: Kisaranyos, Pirisa Jánosné szül: Bárdos Örzsébet bec: Kékszömű, Bodó Jánosné (civilben)


Bokrétások Bácskertesen 1941-ben
Balról jobbra: Valkai Antalné szül: Bárdos Örzsébet bec: Kuruc Örzsi, Pirisa Jánosné szül: Bárdos Örzsi bec: Kékszömű, Angyó Jolán
előttük: Körösztös Miska


Bokrétás Nap. A Bátai Bokréta  Budapesten


Bátai Gyöngyösbokrétások egykorú újsákivágáson


Az ötvenes évek. A női viselet sajnos már láthatóan rövidül.


A Bátai Népi Együttes fellépése a régi Kultúrház udvarán (jelenleg a főszögi ABC) 1950.


A Bátai Népi Együttes fellpése a Szigetben, 1950
A hátérben a kor elengedhetetlen kellékei. Lenin kép és a jelmondat: "A Magyar Népköztársaság biztosítja a dolgozók művelődéshez való jogát!" A nők már nem a hagyományos viseletet hordják, uniformizált munkásnőnek vannak öltözve.


Táncos pár az ötvenes évekből


Marokszedés, 1951
A Bátai Népi Együttes fellépése a régi Kultúrházban. A falon a korra jellemző jelmondat: A béke minden becsületes ember közös ügye! Jól láthatóan a drága, színes ruhák már sehol sincsenek, ehelyett a dolgozó, munkában fáradó emberen van a hangsúly.

Lakodalmas jelenet
A Bátai Népi Együttes a múlt század 70-es éveinek elején. A lányok ruhájának hossza korántsem elfogadható, ez sajnos a kor velejáró jelensége volt.


Kanásztánchoz készülődve. 70-es évek.


A művelődési ház avatásán. 70-es évek.


A 70-es évek.


Lakodalmas jelenet. 80-as évek.


Karcsai tánc. 80-as évek vége.


Az első nyugati út: Olaszország 1987-ben. A lányok piros csizmában. Ez soha nem tartozott az autentikus bátai viselethez.


Mörlenbach, Németország. 1991.


A Bátai Hagyományőrző Egyesület, az 1990-es évek elején